dimecres, 19 de desembre del 2007

La leucèmia, un dels problemes del sistema limfàtic


El sistema cardiovascular és el conjunt d’òrgans encarregat de fer circular la sang per tot el cos a la majoria d’animals. S’encarrega de transportar els nutrients i l’oxigen a totes les cèl·lules del cos i rebre substàncies nocives d’origen metabòlic i transportar-les als òrgans d’excreció. També és la via per on circulen les hormones i, al igual que el sistema limfàtic, participa en importants funcions de defensa immunitària i homeostàtica. Està format per:
El
cor.
Els vasos sanguinis:
Artèries, venes i capil·lars.
El
sistema circulatori és la suma del sistema cardiovascular o circulació sanguínia més el sistema limfàtic.
Un problema molt greu que succeeix en el sistema limfàtic és la leucèmia, malaltia de la qual us parlaré tot seguit:La paraula leucèmia prové del grec i significa “sang blanca”. És una malaltia maligna que, encara que moltes vegades la hi denomina càncer de la sang, realment afecta als teixits encarregats fabricar-la, és a dir, a la medul·la òssia, la melsa i els ganglis
*limfàtics. Una mutació genètica provoca una alteració en aquests teixits i provoca que comencin a produir un nombre anormal de glòbuls blancs, i poden arribar a ser tan nombrosos que la sang tingui una aparença *blanquecina. Aquests glòbuls blancs que no arriben a madurar, cridats *blastos, produeixen dos efectes greus: No realitzen correctament la seva funció de defensa de l’organisme. Viuen molt més (ja que surten de la medul·la abans del normal i no es destrueixen amb cap infecció per no complir la seva funció de defenses), amb el que en un període més o menys curt de temps proliferen de manera que dificulten la creació en la medul·la de glòbuls vermells i *plaquetes. A més, provoquen que es redueixi la producció d’altres components bàsics de la sang com els glòbuls vermells (que transporten l’oxigen per d’interior del nostre cos) i les *plaquetes (que s’ocupen de la *coagulació de la sang). Quan els glòbuls blancs proliferen massa, la medul·la òssia es deteriora en les seves funcions i la composició de la sang varia, arribant en casos de malaltia avançada, a variar el color de la sang, donant lloc al nom d’aquesta malaltia (sang blanca). La pèrdua de propietats de la sang, pel canvi dràstic en la seva composició pot produir múltiples complicacions, que són les quals poden originar la mort en un termini més o menys curt de temps. Les complicacions més habituals són l’anèmia, infeccions (per bacteris, fongs, etc.), hemorràgies internes i externes, etc.

Marian Cecere Gispert

3er ESO A