diumenge, 23 de desembre del 2007

Algunes malalties cardiovasculars


El cor es un múscul essencial per el nostre organisme, ja que envia la sang a tot el cos mitjançant el sistema circulatori. Però, no tot es tan senzill com sembla. El cor pot patir diferents malalties, anomenades malalties cardiovasculars, com es el cas de l’angina de pit o l’infart de miocardi.

L’angina de pit i l’infart de miocardi.
Aquesta malaltia es produeix quan el colesterol "dolent" s’acumula a les parets de l’artèria malalta, especialment quan aquest malalt pateix obesitat, hipertensió, diabetis o simplement, fuma.
Quan el colesterol "dolent" s’acumula a les parets, provoca una placa anomenada placa d’ateroma. Aquesta placa va creixent i va ocupant part de l’artèria coronària, fins que aquesta es trenca. Al trencar-se,provoca una coagulació que impedeix que la sang no arribi a les diferents parts del cor. Per tant es produeix una obstrucció d’aquesta artèria.
Si l’obstrucció es parcial es produeix una angina de pit i si es total, l’infart.
Els homes son els més afectats per aquestes dues malalties, ja que de cada sis afectats, cinc son homes, tot i que cada cop les malalties afecten més a les dones que, sovint, no estan en edat fèrtil.
Cada any, a Catalunya moren 5.000 de persones per un infart de miocardi, i més de 13.000 han patit aquesta malaltia.
La majoria de persones que sobreviuen acaben tenint arítmies, que són variacions al ritme del cor. Trobem dos tipus d’arítmies: taquicàrdies, si les variacions del batec del cor són més ràpides del normal i bradicàrdia, si les variacions són més lentes. La majoria d’afectats per l’infart de miocardi se’ls hi acaba detectant alguna insuficiència cardíaca però, poden seguir fent vida normal perquè en molts casos no són ni greus ni perilloses.
Per tant, podem dir que la major causa de morts dels catalans són les malalties cardiovasculars fins i tot, per sobre del càncer.
Sara Valls
3er ESO A